От Ангрия до Вийет

Удивителното пътешествие на Шарлот Бронте

 

Настоящата 2016 г. е отбелязана в календара на световната класическа литература с две много важни чествания – 400 години от смъртта на едни от най–великите виртуози на словото: Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. Днес би било немислимо да говорим за литература, ако тези двама колоси, не ни бяха завещали творчеството си. Не ми се иска обаче, една друга и не по–малко важна годишнина да остане в сянка и забравена от читателите. На днешния ден, преди 200 години е родена английската писателка и поетеса Шарлот Бронте. А знаете ли, че:

  • Шарлот е третото от общо шест деца. Тя е имала 4 сестри и един брат. Баща им, известен със строгия си и твърд характер, бил проповедник в малки селца в района на Йоркшър. Това обаче, не попречило неговите деца да получат много добро за времето си образование и да бъдат възпитани с идеите на романтизма.
  • През 1820 г. бащата на Шарлот е назначен като свещеник в Хауърт. Семейството се премества да живее там и малките Бронте започват да съчиняват истории за въображаемите си кралства: Ангрия, принадлежащо на Шарлот и Брануел и Гондал, собственост на Емили и Ан.
  • Младата Шарлот била голяма почитателка на произведенията на Лорд Байрон и като цяло, творбите на сестрите Бронте били силно повлияни от духа на романтизма. Дори, според някои литературоведи, много повече от тези на Джейн Остин, която въпреки че е една от ярките представителки на това движение, съхранявала все още литературните традиции от началото на 18-ти век.
  • В семейния дом в Хауърт са написани романите, които ще обезсмъртят завинаги две от сестрите Бронте – Джейн Еър на Шарлот и Брулени хълмове на Емили. Уединеният им живот там е оказал голямо влияние върху естетиката на тези творби. Написани в почти готически стил, те ни пренасят във времето и без да разберем как, се сливаме с мрачните пейзажи, дъждовните и ветровити дни, обширните пусти равнини, крайбрежните тресавища и цялата тази тъга.
  • Безспорно, не е било необходимо сестрите Бронте да живеят в някой от големите английски градове, за да разшифроват как действат човешкото тяло, разум и душа. От персонажите им стигаме до извода, че са познавали твърде добре характерните черти на различните обществени прослойки. С твърде напредничави за времето си идеи, сестрите се различавали от техните съвременнички, защото не мислели за женитба и живеели сами.
  • От кореспонденцията им научаваме, че не са били никак странни, напротив, били съвсем обикновени жени, с добре развито чувство за хумор. Те изпратили своите първи творби на издателите си, с псевдоними, които били мъжки имена, защото смятали, че ако използват истинските си имена, биха били станали жертва на предразсъдъци и съответно погрешно оценени.
  • През твърде краткия си житейски път (38 години) Шарлот Бронте е написала 4 романа и голям брой стихотворения и кратки разкази. Последният ѝ роман, Вийет, разказва как главната героиня пристига в измисления от писателката град Вийет, където започва работа като учителка по английски език. В този роман, както и при Джейн Еър, разказът се води отново от първо лице.
  • Домът на сестрите Бронте в Хауърт е превърнат в къща–музей.
  • Съществуват многобройни версии на романа Джейн Еър в киното, но странното е че няма нито един биографичен английски филм за сестрите Бронте. Единствената лента, пресъздаваща живота им, е френският филм „Сестрите Бронте” (1979 г.) на режисьора Андре́ Тешине́ , с Изабел Аджани в ролята на Емили и Изабел Юпер в ролята на Ан.

Ако публикацията Ви хареса, моля споделете я в социалните мрежи или натиснете Follow долу вдясно.

Благодаря Ви и до нови срещи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s